De ce nu spun oamenii ce gândesc?

Oare chiar sunt singura care se întreabă asta? Cu siguranță așa pare. Spun asta pentru că nu văd pe nimeni, nimeni care să-ți spună pe stradă, întâmplător întâlnindu-te cât de urâți sunt bocancii ăia sau cât de tare îți ciufulește căciula aia mult prea simplă părul care nu vrea niciodată să stea sau cât de grațios este mersul tău și nimeni nu te întreabă dacă ai făcut dansuri pentru că din zumzetul extrem de silențios al buzelor tale reiese că simți muzica până în cel mai adânc loc al minții și sufletului tău. Sau cât de pierdut sufletește pari sau cât de mult, mult prea drăguț îi spui prietenului tău s-o invite pe fata aia frumoasă în oraș, acea fată de care… ești și tu, la rândul tău, poate chiar îndrăgostit dar în loc să ai puțină sinceritate cu propria-ți persoană alegi binele așa-zisului tău “prieten” care nici măcar nu s-s sinchisit să tragă cu ochiul la lumina din ochii tăi când dau de privirea întâmplătoare a fetei respective pentru că da, (normal!) crezi că e mult prea înnebunit de frânturile dragostei pentru ea. Tipic.
Ăsta e un caz banal și ușor ipocrit, desigur. Mai știi că tipa respectivă nu îl chiar simpatizează pe tipul ce-i vrea binele prietenului? Ironic cum atâtea lucruri se complică din simplul fapt că oamenii nu spun ceea ce cred și gândesc. Poate unul dintre cele mai râvnite lucruri pe care le simt și doresc unele persoane este să asculte ce cred și gândesc persoanele din juru-i.
Oamenii tac. Sunt sigură că și tu ai tăcut când vecinul tău ți-a spus că vrea să-și cumpere mașina aia pentru care tu strângeai bani de câteva luni și la care evident vei renunța pentru că nu vrei să-ți spună că tu îl copiezi și pentru că el a avut tupeul să fie sincer atât cu el cât și cu… tine. Sau că soțul tău îți spune pe un ton de reproș că nu ați mai fost într-o vacanță de atât de mult timp pentru că tu ai fost atât de ocupată lucrând la proiecte în vederea unei vacanțe bine-meritate. Dar, normal, el nu te va crede pentru că atâtea luni de zile răspundeai doar cu “păi… am de lucru…” când te întreba de ce muncești atât de mult. Poate el chiar avea posibilitatea permiterii respectivei vacanțe sau voia să-ți dea o veste bună când aveai curajul să-I spui în față ceea ce vrei.
Serios acum, cam cât de mult s-ar simplifica toate lucrurile dacă oamenii ar fi din când în când mai cinstiți și ar spune lucrurilor pe nume unii altora? De ce să aștepți să te cheme la cafea dacă tu nici măcar nu-l privești în ochi? Oamenii interpretează cel mai adesea greșit. Prea puțini speculează, unii dintre aceștia și greșit, prea puțini ghicind ce vrei tu de fapt. Asta pentru că mintea umană este construită în așa fel încât este dispusă să provoace alte minți umane interacționând cu ele însă făcând asta cu sinceritate. Pentru că există oameni care chiar au nevoie de asta, de sinceritate și de comunicare pentru că unii poate chiar depinde atât de mult de asta încât în lipsa ei încep să se schimbe drastic și trec de la extreme la alta fără măcar să vrea acest lucru. Și consideră asta perfect normal, schimbându-și personalitatea de la anotimp la anotimp, devenind reci, nepăsători și evită din ce în ce mai mult. Pentru că nimeni nu alege să fie sinceri cu ei și să le spună cât de rău le stă cu acea nenorocită de căciulă sau cât de frumos zâmbesc. Pentru că nu o mai fac. De la un timp nu mai zâmbesc. Și nu există un număr suficient de mare de oameni care apucă să vadă un zâmbet atât de rar și de frumos ieșind la iveală în cea mai frumoasă splendoare și sinceritate de până atunci. Ah, detaliile care se vor văzute și pe care ea vrea să le vezi doar că tu nu o faci și/sau nu-i spui asta. Răspunsul nu-l găsești, din fericire, în cărți. Spun din fericire pentru că… poate îți vei da seama de ce. De ce să nu vrei să faci oamenii să-ți spună cât de mult ar vrea să fie în locul tău și să fie motivul acelui zâmbet frumos? Pur și simplu, întreabă-te: de ce?

tumblr_nexszqx3MC1s01xbbo1_1280

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s